
طراحی ویلا
طراحی و اجرای ویلاهای مدرن و لوکس
طراحی ویلا
امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی مردم، طراحی ویلا و ساخت آن رواج پیدا کرده است . طراحی و ساخت ویلا در اطراف شهرهای بزرگ به خصوص کلانشهر تهران برای گذران وقت در طبیعت طرفداران زیادی دارد.
طراحی ویلا برای داشتن محیط آرام و زیبا بسیار مهم و حیاتی میباشد. اگر ویلا متناسب با اصول، طراحی و ساخته شود، میتواند آسایش و رفاه را برای ساکنان آن به همراه داشته باشد. در نتیجه برای طراحی ویلا و ساخت آن باید همواره نکاتی را در نظر بگیریم تا بتوانیم ویلای لوکس داشته باشیم.
ما در این مقاله در کنار شما هستیم تا این موارد را برایتان بازگو کنیم تا بتوانید ویلایی داشته باشید که از هر حیث شایسته زندگی برای شما باشد.
اصول طراحی ویلا
طراحی ویلا و ساخت آن یک فرآیند ویژه است که باید توسط گروه حرفهای و مجرب در این زمینه انجام شود. در ابتدای امر برای طراحی ویلا مانند دیگر پروژههای معماری، ابتدا باید گروه معماری که کار طراحی ویلای خود را به آن سپردهاید، ملک شما را بررسی کنند و از پتانسیلهای ملک آگاهی کامل داشته باشند. در وهله اول باید اقلیم منطقه مورد بررسی قرار گیرد و از ملک بازدید و عکسبرداری شود. برداشت زمین و نقشهی توپوگرافی زمین از اولویتهای طراحی ویلا است. چرا که شیب زمین در محل قرارگیری ساختمان و نوع طراحی بسیار حائز اهمیت است. با توجه به جلساتی که گروه طراحی با کارفرما دارند درخواست مشتری ثبت میگردد.
در طراحی ویلا سبکهای مختلفی وجود دارد که میتوانید هریک از آن را برای ویلای مورد نظر خود انتخاب کنید. از این سبکها میتوان سبک مدرن، سبک کلاسیک، سبک نئوکلاسیک، و سبک مینیمالیسم اشاره نمود. پرکاربردترین ایده برای طراحی ویلا، سبک طراحی مدرن است که طرفدارن زیادی دارد.
سبک مدرن، آرام بخش است و به نوعی با زندگی امروز پیوند دارد. ویلای مدرن فضای آزادتری را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. سقف این ویلاها معمولا بلندتر هستند و نوع چیدمان داخلی آن به گونه ای است که دیگر شلوغی را در آن مشاهده نمیکنید. پنجره ها به صورت قدی و بلند و در ارتباط با محیط بیرون خود هستند، اما سبک کلاسیک یادآور دنیای قدیم است و شما را به جایی در معماری باستان میبرد. استفاده از مبلمان سلطنتی در کنار رنگهایی همچون زرشکی و طلایی در کنار ستونها و سرستونها کار شده بلند از ویژگی های بارز این نوع سبک میباشد. سبک مینیمالیسم بسیار ساده است و استفاده حداقلی از عناصر و فضا با حداکثر استفاده از آن را به دنبال دارد.
با توجه به خواستهی کارفرما و نیاز ایشان و سبک انتخابی طرحهای اولیه معماری به مشتری نشان داده میشود. پس از تایید نقشهها و طرحهای معماری، نقشههای اجرایی همراه با جزییات اجرایی تهیه و به پیمانکاران ارائه میدهیم و برآورد هزینه و مدت زمان اجرای پروژه و نوع قرارداد اجرای ویلا در مرحله بعدی کار میباشد.
همانطور که میدانید طراحی ویلا با خود هزینههایی را به همراه دارد که قبل از شروع کار طراحی ویلا و اجرای آن باید یکسری نکات معماری مورد بررسی قرار گیرد تا در نهایت آنچه که باب سلیقه و خواسته کارفرما است ارائه گردد.
از نکات مهمی که در طراحی ویلا باید توجه شود عبارتند از:
-
موقعیت قرارگیری ملک
-
اقلیم منطقه
-
جهت وزش باد
-
زاویهی تابش نور خورشید
-
نوع بافت شهری( محل قرارگیری ویلاهای اطراف)
-
قوانین شهرداری منطقه
-
افرادی که قصد استفاده از ویلا را دارند
1- موقعیت قرارگیری ملک
چیزی که در مرحلهی اول طراحی ویلا مهم است تعیین محل قرارگیری ملک داخل سایت میباشد که براساس آن فضاهای مختلف در داخل سایت جانمایی میشوند، که به عوامل متعددی از قبیل: جهت تابش نور خورشید، همسایگی، دسترسی به معبر و بافت شهری و غیره بستگی دارد.
-
ویلای شمالی:
ورودی ویلا پس از گذشتن از حیاط میسر میشود و در واقع ساختمان بعد از حیاط واقع شده است.
-
ویلای جنوبی:
ویلای جنوبی ساختمان به معبر عمومی نزدیک است و حیاط ویلا بعد از ساختمان قرار میگیرد.
-
ویلای شرقی:
حیاط در بخش غرب و ویلا در ضلع شرقی واقع شده است.
-
ویلای غربی:
برعکس ویلای شرقی است یعنی اینکه ویلا در غرب و حیاط در ضلع شرق قرار گرفته است.
در بعضی مواقع متناسب با پتانسیل موجود در سایت، ساختمان در وسط زمین طراحی میشود و زمین به دو بخش تقسیمبندی میشود که در اینصورت فضای حیاط میتواند به دو بخش خصوصی و عمومی تقسیم گردد.
2- اقلیم منطقه
در طراحی ویلا عنصر اثر گذار در طراحی بحث اقلیم است و باید ویلا براساس ویژگی اقلیمی آن منطقه و متناسب با آن طراحی شود، چرا که مثلا ویلایی که در منطقه شمال کشور طراحی شده به هیچ وجه مناسب با اقلیم مناطق کویری نیست. در نتیجه هر اقلیم طراحی مخصوص به خود را دارد.
در ادامه با ویژگیهای اقلیمی هر منطقه و نحوهی طراحی ویلا در آن بیشتر آشنا میشویم:
-
اقلیم معتدل و مرطوب
اقلیم مناطق شمال ایران از نوع معتدل و مرطوب میباشد. این مناطق به دلیل محبوس بودن بین دریای خزر و رشته کوههای البرز به شدت شرجی و مرطوب میباشد، و همچنین در بیشتر فصول سال شاهد بارندگی در این منطقه میباشیم. بر همین اساس در طراحی ویلا در این مناطق باید به نکات زیر توجه کرد:
- حتما ساختمان بر روی کرسی بنا شود.
- استفاده از عایق رطوبتی مقاوم در برابر آب و رطوبت فراوان
- به دلیل نبود نور کافی در بسیاری از فصول سال پنجرهها تا حدامکان عریض در جهتهای جنوب و جنوب شرقی برای استفاده حداکثری از نور خورشید
- استفاده از تراس و بالکنهای قوی جهت استفاده از مناظر و دیدهای اطراف
- کشیدگی شرقی- غربی پلان جهت استفاده از بادها تا تهویهی هوا به صورت طبیعی انجام شود. هرچه پیچیدگی در فرم کمتر باشد، تهویه هوا بهتر صورت میگیرد.
- استفاده از سقف شیبدار و شیروانی به دلیل بارش فراوان
- استفاده از سازه بتنی به جای فلزی به دلیل عدم زنگزدگی و فرسودگی
- استفاده از مصالح با ظرفیت حرارتی بالا نسبت به اختلاف دمای تابستان و زمستان و همچنین در برابر رطوبت زیاد و باران فراوان، مقاوم باشد.
عوامل اقلیمی آب و هوای معتدل | راهکارها در طراحی |
رطوبت نسبی بالای هوا | سامان یابی غیرمتمرکز و پراکنده ساختمانها |
جهتگیری ویلا به سمت وزش نسیم مطلوب | |
سد کردن مسیر بادهای نامناسب فصول سرد | |
رطوبت نسبی بالای خاک | ارتفاع گرفتن از سطح زمین |
تابش آفتاب و استفاده از نور جنوب | نسبت 6/1:1 در اضلاع فرم ساختمان |
کشیدگی در محور شرقی- غربی | |
بهرهگیری از نور جنوب | |
بارندگی فراوان | استفاده از بام شیبدار |
تاثیر فضای سبز بر وزش باد و ایجاد سایه | استفاده بهینه از فضای سبز |
-
اقلیم گرم و خشک
این اقلیم دارای درجه حرارت بالا در اغلب اوقات سال است و تحت تابش شدید آفتاب قرار دارد. دارای تابستانهای گرم و طولانی و زمستانهای سرد و گزنده است.
بارش باران در این مناطق بسیار ناچیز است و باعث خشک بودن هوا میشود. به دلیل عدم رطوبت، اختلاف دمای روز و شب بسیار زیاد است. به دلیل دمای بالا در روز باید تمام روزنهها بسته باشد و باید از خنکی هوا در شب استفاده شود. در این اقلیم باید تبادل حرارت جدارهها با فضای بیرون به حداقل برسد. لذا استفاده از فرمهای فشرده و متراکم در پلان جهت طراحی ویلا توصیه میشود.
از نکات قابل توجه در طراحی ویلا این اقلیم:
- استفاده از گودال باغچه یا به عبارتی فضای خالی در بین فضای ویلا باعث ایجاد آسایش حرارتی فضاهای داخلی میگردد.
- استفاده از پلانهای متراکم و به صورت عمقی
- استفاده از پنجرهها با عرض محدود، جهت کنترل نور و گرمای ورودی
- استفاده از سایبان متحرک یا ثابت بر روی بازشوها، مانع ورود نور خورشید به داخل ساختمان میشود.
- استفاده از بام تخت یا گنبدی
- استفاده از متریالی همچون آجر و خشت که دارای ظرفیت حرارتی بالایی باشند و مانند یک عایق حرارتی عمل کنند.
- استفاده از رنگهای روشن در نما به دلیل بازتاب بالای نور خورشید
-
اقلیم گرم و مرطوب
این مناطق از لحاظ اقلیمی تابستانهای نسبتا طولانی و گرم و شرجی و زمستانهای کوتاه دارند به گونهای که فقط دو ماه از سال (دی و بهمن) تا حدودی هوا خنک است. به سبب نزدیکی به خلیج فارس و دریای عمان، درصد رطوبت هوا بالاست و به دلیل نبود بارندگی در این مناطق هوا به شدت گرم است.
اهداف طراحی ویلا در اقلیم گرم ومرطوب:
- طراحی باید به گونهای انجام شود که دمای فضای داخلی کاهش یابد.
- استفاده از سایبان برای محافظت از سازه ویلا در برابر تابش نور خورشید
- استفاده از فرم کشیدگی شرقی- غربی ساختمان به جهت استفاده از کوران در داخل ساختمان و کاهش رطوبت داخلی
- استفاده از سقف مسطح به جهت عایق حرارتی
- ارتفاع بلند ساختمان
- انتخاب مصالحی که هم در مقابل رطوبت و هم گرما مقاومت داشته باشد. این مصالح باید ظرفیت حرارتی کمی داشته باشد تا حرارت کمتری را جذب کنند.
-
اقلیم کوهستانی
از جمله الزاماتی که در طراحی ویلا در اقلیم کوهستانی باید در نظر گرفته شود:
- توجه به شیب زمین و استفاده درست از آن
- توجه به شیب بام
- توجه به زاویه تابش نور خورشید و بهرهمندی از آن
- استفاده از مصالح به صورت عایق جهت عدم نفوذ سرما به داخل بنا
- عدم استفاده از کنسولهای بلند در بنا به جهت عدم سایه اندازی بر قسمتهای دیگر
- عدم ایجاد پلان گسترده در سطح
- استفاده از فضای پیشورودی به جهت عدم نفوذ هوای سرد به داخل
- جهت وزش باد
یکی از مقولههای تاثیرگذار بر بحث طراحی ویلا، وزش باد است. ساختمان باید دارای مسیری برای گردش و عبور جریان هوا در اطراف خود باشد. از عواملی که در جریان هوا به داخل ساختمان موثر است میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- جهت استقرار ملک
- خصوصیات خارجی بنا
- کوران
- جهت بازشو
- نوع پوشش گیاهی دور ساختمان
از عوامل تاثیرگذار بر روی پلان:
- تاثیر مستقیم پیشآمدگی در پلان
- ایجاد پخی در کنجها و زوایای مقابل باد جهت افزایش بهرهوری از انرژی باد
- تعبیه بازشو در محل کوران
- استفاده ازجلوآمدگی بام
- تعبیه ورودی در محل عقب نشسته پلان
-
زاویه تابش خورشید
یکی دیگر از عواملی که در طراحی ویلا باید به آن توجه ویژه گردد، زاویه تابش آفتاب میباشد. اگر این زاویه مناسب باشد میتوانیم بگوییم ویلا دارای نورگیری مناسب است. اهمیت تابش نور خورشید به اقلیم منطقه و فصول مختلف سال بستگی دارد.
در مناطق سردسیر استفاده حداکثری از تابش نور خورشید مورد نیاز است و ساختمان باید در جهتی قرار بگیرد که تابش آفتاب را دریافت نماید. برعکس آن در هوای گرم جهتگیری ساختمان باید به گونهای باشد که شدت نور آفتاب در جدارهها به حداقل برسد.
فضاهایی که رو به شمال هستند نور مستقیم دریافت نمیکنند و فقط دارای نور پراکنده بدون سایه و انعکاس ایجاد میکنند، قرار دادن فضاهایی مانند آشپزخانه، اتاق تماشای تلویزیون یا اتاق کار در این مکان مناسب است.
نور جنوب بهترین نور است که در فضای خانه میتواند وجود داشته باشد و با توجه به سایه و انعکاسی که ایجاد میکند اجازه میدهد تا با حجمها بازی شود و منظره زیبایی را ایجاد میکند. به همین دلیل قرار دادن فضاهایی مانند پذیرایی، استخر در این محیط مناسب است.
نور شرق، روشنایی صبحگاهی است که بهترین محل برای قرارگیری اتاق خواب و غذاخوری است تا بیشترین استفاده را از نور صبحگاهی داشته باشید.
نور غربی به صورت نور شدید است و بهتر است فضاهایی مانند راهپله، انباری استفاده شود.
-
نوع بافت شهری
بافت شهری از عواملی است که بر روی طراحی ویلا تاثیر میگذارد. آنچه که در منظر بافت شهری مهم است هماهنگی و ایجاد توازن بین ساختمانهاست. طراحی ویلا باید به گونهای باشد که بر سیمای اصلی شهر تاثیر منفی نگذارد. بر همین اساس شما برای ساخت ویلا باید مطابق با جانمایی ویلاهای موجود در آن خیابان عمل نمایید و نمیتوانید هر جایی که دلتان خواست بنای خود را احداث کنید.
-
قوانین شهرداری
شما قبل از اقدام به انجام عملیات ساختمان برای ساخت ویلا، ابتدا باید نسبت به دریافت پروانه ساخت از شهرداری اقدام نمایید. اطلاعاتی که در پروانه ساخت درج میشود عبارتند از: مساحت زیربنا، تعداد طبقات مجاز، شماره پلاک ثبتی ملک، مشخصات مهندس ناظر، نوع اسکلت، کروکی زمین، تاریخ صدور پروانه ساختمانی و مشخصات پیمانکار
مراحل اخذ پروانه ساخت:
- تشکیل پرونده
- دستور صدور بازدید
- بررسی گزارش کارشناس فنی و کاربری ملک
- دستور نقشه
- طراحی نقشه
- پرداخت عوارض شهرداری
- تهیه مدارک پیشنویس
- چاپ پروانه
- افراد که از ویلا استفاده میکنند
طراحی ویلا در واقع فضای اقامتی با ویژگی خاص خود است که مرز میان محل سکونت انسان را با طبیعت کم رنگ میکند و در واقع باعث ایجاد پیوند انسان و طبیعت میشود.
از طرفی دیگر، همانطور که میدانید نوع سبک و طراحی ویلا تاثیر زیادی بر روحیهی ساکنان آن دارد. همه ما دوست داریم ویلای رویایی خود با ایدهآلهای ذهنی خودمان داشته باشیم. اهمیت طراحی ویلا علاوه بر فرآهم آوردن سرپناه برای ساکنان، در بوجود آوردن محیطی آرام و دلپذیر برای زندگی افراد آن بسیار موثر است.
از جهتی دیگر یکی از نکاتی که باید در طراحی ویلا دقت شود، توجه به عملکرد آن با توجه به افراد استفاده کننده از ویلا میباشد. از همین روی بررسی و مطالعه دقیق در زمینه اینکه چه افرادی قرار است از فضای این ویلا استفاده کنند و چه نیازهایی دارند، طراح را برای رسیدن به آنچه مطلوب کارفرماست یاری میرساند.
هزینه های مربوط به طراحی و ساخت ویلا
- طراحی ویلا: هزینه طراحی ویلا براساس متراژ و سبک طراحی ویلا و متراژی که طراحی میشود تعیین میگردد.
- طراحی سازه: طراحی سازه ویلا براساس نقشههای ویلا محاسبه و تعیین میشود.
- اجرای ویلا: بعد از تایید نقشههای معماری و سازه، متره برآورد هزینههای ویلاسازی مشخص میشود.
سخن آخر
همانطور که مطالعه فرمودید، برای طراحی ویلا باید همواره اصولی را رعایت کرد تا بتوانیم ویلایی را داشته باشیم که علاوه بر تامین نیازهای ساکنان آن از لحاظ فنی هم تمامی نکات در آن رعایت شود. با توجه به اینکه ساخت ویلا هزینههای زیادی را شامل میشود لذا بهتر است ساخت آن با برنامهریزی و تهیه نقشههای مستند پیش رود تا در آینده ویلایی داشته باشید که از هر حیث جوابگوی نیاز شما باشد. مهندسین ما در گروه معماری ویلاوایت از زمان خرید زمین تا طراحی و ساخت ویلا همواره کنار شما خواهند بود تا با خیالی آسوده آنچه که در خور و شایستهتان است را به شما ارائه دهد.
سوالات متداول در مورد طراحی ویلا
پیشنهادتون برای طراحی چه سبکی است؟
با توجه به زندگی امروزه و مدرن شدن اون مردم بیشتر گرایش به سبک مدرن دارند چرا که سبک مدرن با طبیعت تعامل بیشتری داره مثلا با توجه به ارتباط باز بین فضاهای داخلی و قرار دادن پنجره های بلند قدی رابطه با فضای بیرون خیلی بیشتر است اما عده ای هم هستند که سبک کلاسیک را به دلیل اون جلال و شکوهی که داره را میپسندند و در اصطلاح اگر بخواهید ویلای داشته باشید که عظمتش رو به رخ مخاطب بکشید این سبک مناسب تر است.
چه متراژی رو برای ساخت ویلا توصیه میکنید؟
متراژ ویلا با متراژ زمین و نیازهای شما به عنوان کارفرما رابطه مستقیم داره مثلا توی یک زمین ۳۰۰متری متراژ ۷۰ الی ۸۰ متر و در دو طبقه میتواند نیاز شما رو تامین کند و هر چه متراژ زمین بیشتر و خواسته های کارفرما از فضاهای مورد نیاز بیشتر باشد به تبعیت از اون متراژ ویلا هم بالاتر خواهد رفت.
چه امکاناتی برای یک ویلای دوبلکس باید در نظر گرفت؟
بعضی امکانات هستند که جز لاینفک طراحی محسوب میشوند از جمله فضاهایی از قبیل : پذیرایی،آشپزخانه، اتاق خواب و سرویس
بعضی امکانات جز مزیت ویلای شمابه حساب میاد مانند: اتاق مستر، اتاق تلویزیون،اتاق ورزش، اتاق بازی،سونا،جکوزی، سوییت مهمان،شاه نشین و ….که خیلی ضرورت ندارند اما بودنشون داخل ویلا به عنوان آپشن محسوب میشه و ویلای شما را از حالت معمولی خارج میکنه
مدت زمان برای طراحی چقدر است؟
کل مدت طراحی معمولا۴۵روز کاری زمان میبرد تا طرح شما از تمام جوانب مورد بررسی انجام گیرد و اماده برای اجرا شود ولی طی دو هفته طرح مقدماتی و اولیه شما قابل ارائه است که یک کرکسیون اولیه با شما داشته باشیم تا بتونیم نقطه نظرات شما را در مورد طرح پیشنهادی داشته باشیم.
متریال پیشنهادی شما برای نمای ویلا با در نظر گرفتن صرفه اقتصادی چیست؟
امروزه بیشترین متریالی که استفاده میشود و از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه هستش ،سیمان که هم نمای مدرنی به کار میدهد و هم اینکه نسبت به متریال های دیگر موجود در بازار هزینه کمتری دارد که البته میتوان برای اینکه نما خیلی ساده به نظر نیاید به صورت المان قسمتهای از آجر نسوز نیز استفاده کرد.